Home » Eerder gepubliceerd » Werk zoeken? Zo doe je dat!

Werk zoeken? Zo doe je dat!

Het is te hopen dat je een groot netwerk hebt. Of het nu zakelijk is of sociaal, dat maakt niet uit. Laat iedereen weten dat je op zoek bent naar werk. Vertel er wel bij wat je ongeveer zoekt, want niet alle functiebenamingen zijn even duidelijk en zeker niet eenduidig over alle sectoren heen.

Netwerken op internet

Facebook, myspace, linkedin of twitter zijn de ideale manier om ook verre kennissen te laten weten dat je op zoek bent. Als je werkeloos thuis zit, dan heb je eindelijk tijd voor sociaal netwerken. Twitteren is een vak apart. Wat je doet staat centraal (niet wat je denkt). Een snelle manier om andere te laten weten dat je solliciteert, waar en waarnaar. Als je consequent alle kleine dingen die je doet twittert, dan gaan mensen met je meeleven.

Vacaturesites

Inschrijven op alle vacaturesites spreekt voor zich. Daar komt de inhoud om de hoek kijken. Bedenk goed wat je met de rest van je leven wil. Denk ook aan de korte termijn. Niet alle keuzes zijn voor het leven. Voor bijna alle beroepen zijn er opleidingen op alle niveaus. Dus wil je een camping met snackbar gaan beheren, maar heb je nog nooit gehoord van HACCP normen en al helemaal geen ervaring in de recreatiesector, dan zou je sollicitatiebrief wel eens linea recta in de prullenbak kunnen belanden. Kies voor banen die haalbaar zijn. Als je echt een andere richting in wil, ga dan studeren en als vrijwilliger ervaring opdoen.

Blijf in de running

Neem maximaal een maand om te rouwen over je werkeloosheid (als het echt nodig is). Doe daar dan ook wat mee. Na die maand kom je gewoon 's ochtends weer voor 8 uur uit je bed en gaat er 's avonds ook weer om een normale tijd in. Het grote risico van thuiszitten is dat de grote moeheid toeslaat. Je denkt alleen nog maar dat je wat doet, maar in werkelijkheid ben je een zombie aan het worden. Mocht je ooit per ongeluk nog een baan krijgen dan zal dat veel te vermoeiend blijken te zijn. Zolang je gezondheid goed is kun je volop sporten, hardlopen, tennissen, fitness, golf, alles wat je in beweging brengt en houdt. Denkspelletjes zijn nuttiger dan je zou denken. Je hersenen moeten ook in training blijven. Het mooiste zou zijn als je vrijwilligerswerk kunt krijgen. Daarmee blijf je fysiek en psychisch in training.

De sollicitatiebrief.

Niet iedereen is een ervaren schrijver. Of je nou directeur bent of timmerman, het schrijven van een sollicitatiebrief met bijbehorend cv is een kunst. Op het internet zijn voldoende voorbeelden te vinden. Kopieer die en pas ze aan aan je eigen kennis en vaardigheden, het bedrijf waar je gaat solliciteren en de creativiteit van de dag. Uiteindelijk zal blijken dat je de brief en cv volledig opnieuw geschreven hebt, maar het heeft wel inspiratie gegeven. Laat altijd als laatste nog iemand ernaar kijken die verstand heeft van de taal. Voor anderstalige brieven geldt hetzelfde, kopiëren, aanpassen en laten nakijken.

Pieker niet

Werkeloos zijn is geen straf. Het is een periode van herbezinning. Wat je kunt doen, dat doe je. Schakel alles en iedereen in. Mensen willen graag helpen. Geniet er ook een beetje van en neem je voor om nooit langer dan een kwartier te piekeren. Bijvoorbeeld van 19.45 tot 20.00.

Voorbeeld van een sollicitatiebrief (in word) met aanwijzingen.

Voorbeeld van een CV (in word) met tips.

John van der Borg

Business consultant, motiverend spreker, ervaren trainer en coach. Hij leidt Sigma Management, een organisatie gericht op organisatieontwikkeling en trainingen. Bel hem op 0653204841, of stuur een email naarjvdborg@sigma-management.nl. Meer informatie en artikelen staan op de website www.sigma-management.nl.


John van der Borg publiceert een aantal artikelen per jaar. Wilt u nieuwe artikelen ontvangen per e-mail, stuur dan even een bericht. Terug naar het overzicht van eerder verschenen artikelen.