Home » Eerder gepubliceerd » Recreëer uzelf!

Recreëer uzelf!

Dat is onze wens voor uw vakantie. Recreatie is een woord dat gedachteloos gebruikt wordt, maar eigenlijk is het een woord waar over nagedacht is. Veel woorden ontstaan spontaan of komen uit het engels of andere vreemde talen. Volgens de "Wikipedia" duidt het op het vernieuwen van de energie, het verzetten van de zinnen en het ontladen van opgelopen spanning. En dat ben ik ook van plan.

Recreatie

Toch vraag ik me af waar dit woord vandaan komt. Het moet ontstaan zijn voor de tijd van de Engelse woorden en ook nog voor de tijd van de franse woorden. De Romeinen worden meestal recreërend afgebeeld. Dus de bezigheid bestaat al heel lang. Zou er iemand tijdens het recreëren al luierend in de stoel of op het strand bedacht hebben dat hij of zij zichzelf opnieuw aan het creëren was. Zou daar over dit mooie woord nagedacht zijn.

Creatie is schepping, er is iets geschapen. U bent al een product van de schepping, maar hoe kunt u zich herscheppen. Wat zou het resultaat moeten zijn. Een nieuwe creatie? U bent al een creatie. Recreatie zou dus het herstellen van de creatie moeten zijn. U bent goed zoals u bent, u heeft alleen wat herstelwerkzaamheden nodig.

Creatief

Om creatief te zijn is meer nodig dan alleen het creëren of het recreëren. Iedereen kan iets maken of namaken. Om creatief te zijn is dus niet alleen het scheppend vermogen belangrijk, maar vooral de oorspronkelijkheid. Iets totaal nieuws toevoegen en daarmee een nieuwe creatie maken.

Creativeren of recreativeren

Komt u terug van vakantie als uzelf, of als een nieuw mens. In het eerste geval hoeft u alleen maar zorgeloos te recreëren. In het tweede geval is er iets oorspronkelijks nodig. Voor die vorm van vakantie vieren is nog geen goed woord. Zou het creativeren moeten zijn of recreativeren. Laat het ons weten vanuit uw vakantiebestemming. Voor de meest creatieve inzending stellen wij een leuk boek beschikbaar.

Wie of wat u ook bent of zult worden, ik wens u een creatief herstel van uw creatie.

Meer informatie over de trainingen of trainingsonderdelen creativiteit, mindmappen en beelddenken kunt u vinden op de website van Sigma-M.

John van der Borg

Business consultant, motiverend spreker, ervaren trainer en coach. Hij leidt Sigma Management, een organisatie gericht op organisatieontwikkeling en trainingen. Bel hem op 0653204841, of stuur een email naar jvdborg@sigma-management.nl. Meer informatie en artikelen staan op de website www.sigma-management.nl.


John van der Borg publiceert een aantal artikelen per jaar. Wilt u nieuwe artikelen ontvangen per e-mail, stuur dan even een bericht. Terug naar het overzicht van eerder verschenen artikelen.