Home » Eerder gepubliceerd » Marcherende mier of Walvissen laten vliegen

Marcherende mier of Walvissen laten vliegen

De een houdt van dagelijkse zekerheid, niet teveel veranderingen. Het zijn marcherende mieren. Ze doen hun werk en met velen zijn ze nuttig. Ze gebruiken zeker niet hun volledige potentieel. De ander laat walvissen vliegen. Zij gebruiken alles wat zij aan mogelijkheden hebben en bereiken iets groots. Tot welk type behoor jij?

 

Wordt baas van je tijd en leven

In de praktijk besteed je minuten (en uren) aan allerlei zaken. Tijd-management leert je de minuten praktisch te vullen. De activiteiten die in je "IN-bakje" zitten worden keurig afgehandeld in volgorde van prioriteit. Levens-management kom je niet vaak als training tegen. Maar als het zou bestaan, dan zou het je leren om zelf te bepalen wat er in je "IN-bakje" thuishoort en met welke prioriteit je dat afhandelt. De kunst is nu om beide IN-bakjes te combineren. Als je de prioriteit van beide combineert ontstaat er een manier van leven en werken die jou persoonlijk de meeste voldoening geeft. De beide richtingen zullen elkaar versterken en zo kun je doelen bereiken die grootser zijn dan je je nu kunt voorstellen.

Wij hebben spieren en gewrichten. Velen maken tijd vrij om die te oefenen en versterken. Wij hebben ook hersenen en een ziel. Bij bejaardenhuizen weet men dat deze ook getraind moeten worden. Dat geeft aantoonbaar resultaat. Maar fitness voor je hersenen en ziel is zeker geen gewoon goed.

Als ik 's ochtends wakker wordt, dan neem ik het liefste eerst een kop koffie op het terras (maar door het weer wordt dat vaak achter de terrasdeuren). Ik kijk naar de zonsopgang en mediteer, vraag om inspiratie voor die dag. Ik denk na over alle activiteiten en mijn persoonlijke doelen. In alle rust van de ochtend kan ik veel beter nadenken dan tijdens de hectiek van de dag. Als het nodig is kom ik er zelfs een uur eerder mijn voor uit. Maak voor jezelf ook zo'n moment. Maak een afspraak met jezelf, zorg dat je niet wordt gestoord en geef jezelf ruimte om te denken. Het resultaat zal je verbazen. De kwaliteit van leven en je concrete resultaten zullen toenemen.

Nu alleen nog walvissen laten vliegen c.q. een groot doel in je leven.

Hoe eet je een olifant? Hap voor hap.

Hoe begint een grote reis? Met de eerste stap.

Niet voor niets zijn er zoveel spreekwoorden en gezegden over het behalen van doelen. Pas als je het doel bereikt hebt, weet je wat de route was. Tot die tijd is er maar één manier om een goede start te maken. Hak het doel in kleine mootjes en zorg dat je elke dag of in ieder geval een aantal malen per week dat doel aandacht geeft. Een wereldreis maken, opnieuw studeren, een camping op Ibiza of het huis verbouwen? Ga op zoek naar informatie, zoek naar mogelijkheden, start concreet met de weg naar je doel.

 

Zeven tips van John

Prioriteit

Wat urgent is moet het eerst gebeuren, daarna wat belangrijk is. Wat je leuk vindt is objectief gezien niet altijd urgent of belangrijk, dus doe dat als laatste, een soort toetje. Wees realistisch. Leer de hoeveelheid werk voor een dag of week niet te groot te maken. Vooral bij werk wat je leuk vindt ben je geneigd je werktempo te overschatten.

Efficiency

Bekijk het werk eens met andere ogen. Kijk ook naar de omgevingsfactoren. Wordt je vaak gestoord? Moet je elektronische gadgets bijhouden? Soms werkt papier en pen sneller. Een to-do lijst op papier kan het echt opnemen tegen de meest geavanceerde planningspakketten.

Persoonlijkheid

Delegeer en leer NEE te zeggen. Beide eigenschappen hebben veel met persoonlijkheid te maken. Durf je de verantwoordelijkheid uit handen te geven? Bedenk dat duidelijkheid voor iedereen prettiger is. Geef je grenzen op tijd aan. Ga er niet over heen. Gun een ander ook problemen om op te lossen.

Papierloos kantoor

Een illusie in de praktijk. Ook bij bedrijven met een "clean desk" policy profiteert alleen de schoonmaker er van. Bedenk dat 80% van het papier dat je bewaart, nooit meer wordt ingekeken. Dus direct archiveren, maar wel zo dat het weer terug te vinden is, anders kan het beter direct in het ronde archief.

E-mail

Tegenwoordig een van de grootste tijdverslinders. 's Ochtends en aan het begin van de middag kijk je in je mail en handelt het direct af. Als er gedurende de rest van de dag iets urgents moet worden gemeld, dan komen ze wel langs of ze bellen.

Vergaderingen

Deze nationale hobby kost meer tijd dan e-mailen, reizen of telefoneren. Bijna iedereen weet wel hoe het moet. Ruim op tijd een agenda die ook inhoudelijk informatie bevat, doel per onderwerp, stukken van tevoren uitgereikt etc. Verbeter als eerste de rondvraag en vergader aan het eind van de dag.

Leuke dingen en spontaniteit

Hou ruimte voor leuke en spontane dingen. Plan niet je hele leven vol van minuut tot minuut. Je hebt ruimte nodig voor gekke invallen of spontane aandacht voor iemand anders. Loop eens langs voor een gemeend compliment. Haal een ijsje voor iedereen. Dat geeft voldoening en dat maakt het leven leuk.

John van der Borg

Business consultant, motiverend spreker, ervaren trainer en coach. Hij leidt Sigma Management, een organisatie gericht op organisatieontwikkeling en trainingen. Bel hem op 0653204841, of stuur een email naar jvdborg@sigma-management.nl. Meer informatie en artikelen staan op de website www.sigma-management.nl.


John van der Borg publiceert een aantal artikelen per jaar. Wilt u nieuwe artikelen ontvangen per e-mail, stuur dan even een bericht. Terug naar het overzicht van eerder verschenen artikelen.